Ziua Pământului: ce încearcă Google să ne zică prin noul Doodle

de: Octavian Palade
22 04. 2016

Ziua Pământului este sărbătorită pe 22 aprilie în peste 140 de țări. Cu această ocazie, Google a venit cu un nou Doodle, menit să atragă atenția asupra ”nevoilor” planetei noastre. 

Oamenii au realizat foarte târziu că Pământul este singura planetă pe care o avem (deocamdată) la dispoziție. Și în prezent există voci care susțin că încălzirea globală este doar un mit. De aia a fost nevoie de înființarea unei sărbători oficiale numită Ziua Pământului.

Ziua Pământului a ”luat naștere” în State, după o serie de evenimente mai puțin fericite, precum un accident nuclear din Carolina de Sud, masacrul din Cambodgia sau moartea lui Jimmy Hendrix.

Mișcarea, inițiată de tinerii americani, a fost preluată de senatorul Gaylord Nelson care a mustrat public clasa politică americană că nu are deloc grijă de mediul înconjurător.

Prima dată, Ziua Pământului s-a desfășurat pe 22 aprilie 1970 și a fost sărbătorită atunci de peste 20 de milioane de tineri americani. Popularitatea acestei sărbători a crescut enorm, iar 1990, 200 de milioane de persoane din întreaga lume o sărbătoreau.

Abia în 2009, ONU a declarat Ziua Pământului sărbătoare oficială, iar de atunci are rolul de ne face pe toți să apreciem mai mult resursele pe care ni le oferă Terra, dar și de a ne gândi la stabilitatea socială.

Doodle-ul Google este unul special, fiindcă vorbim, de fapt, despre cinci Doodle-uri diferite. Acestea înfățișează mai multe animale, în mediile lor naturale și sunt realizate într-un stil foarte simpatic.

Dar Ziua Terrei nu este singura manifestare de acest gen. Pe 16 martie am sărbătorit și Ora Pământului. Considerată drept o modalitate simbolică de a ne gândi la resursele pe care Pământul ni le oferă zi de zi, Ora Pământului a fost evenimentul prin care oamenii din întreaga lume decid voluntar să pună capăt consumului de curent, atât pentru a face economii, dar și pentru a se arăta solidari cu problema schimbării climatului mondial. Promovată de World Wide Fund for Nature, Ora Pământului s-a bucurat de susținerea a 54 de orașe în România prin stingerea simbolică a luminilor și evenimente dedicate.

 [related]